Hellige Olga Menighet i Oslo
Hellige Olga menighet i Oslo tilbyr ungdom i konfirmasjonsalderen mulighet til å delta i trosopplæring og innføring i menighetslivet.
Studieopplegget for ortodokse konfirmanter består av undervisning og sosialt samvær. Etter gjennomførte studier deltar konfirmantene i en høytidelig markering på en av søndagsgudstjenestene, og bekrefter på denne måten sin tilhørighet til Kirken. Menigheten, slekt og venner får da anledning til å gratulere konfirmantene med at de har oppnådd religiøs myndighetsalder og er blitt fullt bevisste medlemmer i Kirken.
I høstsemesteret 2024 holder vi til sammen fem samlinger med undervisning. Som regel samles vi i vår menighetskirke i Akersveien 33, Oslo.
1. samling – lørdag 31. august 2024 kl. 13-15:30
2. samling – lørdag 14. september 2024 kl. 13
3. samling – lørdag 26. oktober 2024 kl. 13
4. samling – lørdag 23. november 2024 kl. 13
5. samling – lørdag 14. desember 2024 kl. 13
Studieopplegget fortsetter i vårsemesteret 2025 med flere møter og en høytidelig sluttmarkering.
Påmelding for undervisningsåret 2024-2025 har nå begynt og skjer gjennom e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Du kan få fradrag i skattepliktig inntekt for pengegaver til Hellige Olga menighet - Den russiske ortodoks kirke. Se gjerne nærmere på Skatteetatens hjemside. Alle gaver til vår menighetsvirksomhet er velkomne - så vel de små som de store. Vi samler midler blant annet for å dekke husleie i menighetskirken og for å utvikle barnearbeidet.
Konto for gaver:Hellige Olga menighet
№ 3000.26.88022
IBAN: NO88 3000 26 88022
SWIFT/BIC: SPSONO22
"La enhver gjøre slik som han har besluttet i sitt hjerte, ikke motvillig eller under tvang,
for Gud elsker en glad giver."
2. Kor. 9:7
Kjære menighetsmedlemmer og venner!
Kirkerommet i Vår Frelsers ortodokse kirke i Oslo ble malt i juni-juli. Vi fortsetter med tillegsarbeider. Blant annet skal nye varmeovner innstalleres og belysning utbedres, både i kirken og menighetssalen. For å kunne dekke kostnadene håper vi på frivillige gaver. Vi takker alle som allerede har bidratt!
Konto for gaver:
Hellige Olga menighet
№ 3000.26.88022
IBAN: NO88 3000 26 88022
SWIFT/BIC: SPSONO22
Midt mellom Stiklestad kirke og middelaldergården Stiklastadir på Stiklestad Nasjonale Kultursenter har frivillige fra Den russiske ortodokse kirkes Hellige Olga og Hellige Anna menigheter i Norge oppreist et ortodoks Hellige Olavskapell i løpet av sommeren og høsten 2014. Olav den hellige ble helgenkåret i 1031, altså i god til før den store splittelsen i kirken i 1054, og betraktes derfor som helgen også i den ortodokse tradisjonen.
Initiativet til et slikt kapell ble tatt under et pilegrimsseminar i 2010 der man luftet muligheten for å etablere et pilegrimsmål på Stiklestad også for ortodokse kristne. I utgangspunktet så man for seg en lang prosess som kanskje ville kunne resultere i et mindre kapell på Stiklestad til jubileet i 2030. Arbeidet skjøt imidlertid fart i 2013 da Hellige Olga menighet i Oslo fikk tilbud fra den ortodokse munken fader Jonah Føien om å overta et ortodoks kapell som sto på gården hans i Folldal og som allerede var viet til Hellige Olav i 2003.
Både Verdal kommune og Stiklestad Nasjonale Kultursenter svarte positivt på henvendelsen fra Hellige Olga menighet og har i nært samarbeid med Den russiske ortodokse kirke lagt til rette for at dette kapellet kan gjenreises på Stiklestad. Tomta for Hellig Olavs kapell ble velsignet av erkebiskop Mark av Jegorevsk i en høytidelig seremoni under olsok i 2013.
Kapellet er opprinnelig et stabbur fra 1750-tallet som fikk et altertilbygg da det ble ombygd og innviet til ortodoks kapell i 2003. Bygget ble tatt ned høsten 2013 og var gjenreist på Stiklestad på dugnad i 2014. Kapellet er nå også utstyrt med en løkkuppel på taket. I juli 2015 tekket Kjell Moen og Alf Daniel Moen kapelltaket med rundt 2000 håndskårede takspon og fremstår nå mer helhetlig. Inventaret i kapellet er gaver fra privatpersoner og menigheter i Norge og andre land.
Kapellet ble innviet 16. oktober 2014 av erkebiskop Mark av Jegorevsk da man også markerte 1000-årsjubileet for Kong Olavs omvendelse og dåp i Rouen.
Du kan lese mer om Hellige Olavskapellet på Stiklestad i vedlegget.
Du kan se bilder fra den siste gudstjenesten i Folldal og begynnelse av arbeidene med nedtagelse i mai 2013 her.
Foto fra kapellinvielsen i Folldal i 2003 kan du se her.
Hellige Olga menighet tilbyr ortodoks ungdom i konfirmasjonsalderen mulighet til å delta i trossopplæring og innføring i menighetslivet.
Selv om konfirmasjon i vestlig forstand ikke eksisterer i den ortodokse kirken, ønsker menigheten på denne måten å gi ortodokse gutter og jenter mulighet til å bevisstgjøre sin tro. Studieopplegget for ortodokse ”konfirmanter” består av undervisning i løpet av noen samlinger, selvstendige studier, deltakelse i gudstjenestefeiring og sosialt samvær, eventuelt også pilegrimsvandring.
Etter gjennomførte studier deltar ”konfirmantene” i den hellige Nattverd sammen med menigheten og bekrefter på denne måten sin tilhørighet til kirken, Kristi legeme på jorden. Menigheten, slekt og venner har deretter anledning til å gratulere ”konfirmantene” med at de har oppnådd religiøs myndighetsalder og er blitt fullt bevisste medlemmer i kirken.
På minnedagen for ofrene for politiske forfølgelser i Sovjetunionen 30. oktober besøkte Den russiske ortodokse kirkes overhode patriark Aleksij II sammen med Russlands president Vladimir Putin et av NKVDs tidligere henrettelsessteder, skytefeltet i Butovo utenfor Moskva. På 1930-1950 -tallet ble titusentalls av mennesker henrettet og begravd på dette skytefeltet. Mange av kirkens menn og kvinner - biskoper, prester, munker, nonner og vanlige troende - ble også utslettet her.
Det er kjent at bare i perioden fra 8. august 1937 til 19. oktober 1938 ble det henrettet 20.761 mennesker i Butovo, ofte uten noen slags etterforsking eller rettergang.
De fleste av de henrettede var russere fra Moskva og hovedstadsområdet, men blant dem var det også mange utlendinger – tyskere, latviere, polakker, afganere osv. Patriarken takket Russlands president for hans villighet til å hedre minnet til de uskyldige som ble forfulgt for ”tro og sannhet”.
Skytefeltet i Butovo ble på midten av 1990-tallet overført fra Russlands nåværende sikkerhetstjeneste FSB til Den russiske ortodokse kirke. Kirken har i samarbeid med myndighetene grunnlagt et minnesenter for de forfulgte og henrettede. På skytefeltet finnes det i dag et besøkssenter med et museum, og det er oppført et kirkebygg som i mai 2007 ble viet til ære og minne for Russlands hellige nymartyrer og bekjennere. På det tidligere henrettelsesstedet gjennomføres det nå regulære gudstjenster i samsvar med oldkirkens tradisjon å samles ved martyrenes graver. Butovo kalles ofte "Russlands Golgata".